zaterdag 13 juli 2013

Vet verbranden. Doen of laten?

Mensen doen van alles om af te vallen. Ze gaan wandelen, joggen, skeeleren, zwemmen, ze kopen een nieuwe racefiets of worden lid van een fitnesscentrum. Lichamelijke activiteit verbruikt calorieën, dus meer bewegen betekent meer (vet) verbranden. Maar is dit nu wel zo effectief?

Mensen overschatten het effect van meer lichaamsbeweging vaak schromelijk. Een kilo vet verbranden kost ongeveer 7000 kilocalorieën en dat staat ongeveer gelijk aan 25 uur wandelen! Voor fietsen is dat ongeveer 22 uur en voor zwemmen ongeveer 15 uur. Zou je vanaf nu 3 keer per week, een half uur gaan joggen, dan ben je ongeveer 16 weken verder om 1 kilo aan vet te verbranden!

Het is een stuk effectiever om je calorie-inname aan te passen. Een beetje minder boter in de pan, een glas frisdrank minder, geen koekje bij de koffie, gezond beleg op je brood en je zit al snel aan 500 kilocalorieën. Doe je dat elke dag, dan zit je al binnen 14 dagen aan 7000 kilocalorieën. Het loont dus veel meer om eens bewust naar je voeding te kijken.

Kun je dan maar beter helemaal stoppen met sporten? Niet echt. Sporten om af te vallen heeft wel  degelijk effect. Zorg wel dat je de juiste methode en intensiteit hanteert om het beste resultaat te boeken. Krachttraining verhoogt de basisstofwisseling en dat heeft per saldo meer effect dan alleen maar cardiotraining. Krachttraining zorgt bovendien voor een hogere spiertonus (‘spierspanning’), waardoor je lichaam beter gevormd wordt.

 Sporten in het algemeen zorgt voor een verhoogde afgifte van het gelukshormoon endorfine. Dit hormoon zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit en je fitter en gezonder voelt. Dit positieve effect maakt het makkelijker om het sporten, maar ook je ‘dieet’ vol te houden. Hoe intensiever je training hoe meer endorfine.


Uiteindelijk boek je het meeste resultaat met de juiste balans tussen meer bewegen en minder eten. Je moet dus dingen doen en dingen laten, waarbij het stukje ‘laten’ het snelste effect zal hebben. Wil jij die balans ook vinden, maar kun je hier wel wat professionele hulp bij gebruiken? Kijk dan eens op: http://www.fitpointhelmond.nl/body-support-afvallen.shtml

Geen opmerkingen:

Een reactie posten