woensdag 3 juli 2013

Hoe oud moet je zijn om te beginnen met fitness?

Belangrijke begrippen

Groeischijf: De groeischijf (epifysairschijf) is de plaats waar lange beenderen (de beenderen van boven- en onderarm, sleutelbeen, dijbeen en onderbeen) van zoogdieren zoals de mens langer worden.

Beschadiging van de groeischijf leidt tot korter blijven van het bot. Is het individu uitgegroeid dan verbeent ook de groeischijf.

Bovenstaande vraag wordt bij FitPoint Helmond regelmatig gesteld en er bestaan nogal wat mythen en misverstanden over de leeftijd waarop begonnen kan worden met fitness.
De meest hardnekkige mythe is dat fitness niet goed zou zijn voor de botten van jonge kinderen en zelfs de groei zou kunnen verstoren. Niets is minder waar. Fitness (mits goed uitgevoerd) belast de botten gelijkmatig en beheerst. Als een kind van de stoeprand afspringt en op zijn haken landt, geeft dat een veel grotere belasting en risico op beschadiging van de groeischijven dan een complete fitness-workout. Een gecontroleerde belasting van de botten zorgt er zelfs voor dat deze zich beter ontwikkelen en sterker worden.
Er zijn echter wel een paar beperkingen te bedenken, maar deze hebben niet zozeer met medische risico's te maken. Ten eerste zijn de meeste toestellen gemaakt op de lengte van een min of meer volwassen persoon. Ben je te klein, dan zijn er toestellen waar je niet met je armen of benen bij de steunen of handvaten kunt. Het aantal oefeningen dat je kunt doen als je "te" klein bent is dus beperkt.
Ten tweede is er de motivatie en de discipline. Voor heel jonge kindeen is het vaak moeilijk om lang genoeg hun aandacht te houden bij oefeningen die zo "saai" zijn als fitness. Vaak hebben ze het na 10 herhalingen wel gezien en willen ze liever rondrennen en achterstevoren op de toestellen gaan zitten. Dat dit niet alleen minder effectief is, maar ook wat meer risico's met zich meebrengt moge duidelijk zijn.
Afgezien van de voorgenoemde beperkingen zijn de voordelen van fitness voor jonge kinderen nagenoeg hetzelfde als die voor volwassen personen. Is een kind volwassen genoeg om zich "verantwoord" te gedragen in een fitnesscentrum, dan is er geen reden om niet met fitness te beginnen. Jong geleerd is oud gedaan en wie vroeg begint met sporten profiteert ook op latere leeftijd van de "reserves" die je in je jonge jaren hebt opgebouwd.

http://www.fitpointhelmond.nl/artikel-minimumleeftijd-fitness.shtml

Geen opmerkingen:

Een reactie posten