donderdag 25 juli 2013

Meer eiwitten, meer spieren?

De fitnessvakbladen staan vol met advertenties voor eiwitsupplementen. Veel fitnessbladen, websites en zelfs sportscholen zouden niet kunnen bestaan zonder deze producten. De industrie verdient er miljoenen aan; het fabeltje dat je van extra eiwitten ook extra spieren krijgt. Helaas is dat net als zoveel marketingverhaaltjes gewoon niet waar. Meer spiermassa krijg je door je spieren zwaarder te belasten, oftewel door intensiever te trainen.


Vergelijk de opbouw van je spier met de opbouw van een huis. Stel een huis wordt gebouwd door een ploeg vakmensen en daarbij zitten 3 metselaars. Stel die 3 metselaars kunnen 3000 stenen per dag metselen. Dan moet de aannemer dus zorgen dat er 3000 stenen per dag voorhanden zijn. Hetzelfde principe geldt voor spieren. In je spieren zitten 'fabriekjes' die eiwitten om kunnen zetten in spierweefsel. Je hebt per spier maar een beperkt aantal van die fabriekjes en ook die fabriekjes kunnen maar een beperkt aantal eiwitten (bouwstenen) per dag verwerken, net als de metselaars.
In een normaal, gevarieerd voedingspatroon zitten meer dan genoeg eiwitten (een overvloed zelfs) om jouw fabriekjes op volle productie te laten draaien. Het is dus niet nodig om extra eiwitten in te nemen om deze fabriekjes meer te laten produceren. Sterker nog, als we weer even teruggaan naar de metselaars: als de aannemer nu zorgt dat er 5000 stenen per dag worden aangeleverd, dan kunnen de metselaars nog steeds maar 3000 stenen per dag verwerken. Er blijven dus 2000 stenen per dag over en die stapelen op. Op een gegeven moment is er geen ruimte meer voor de stenen en moeten ze naar een opslagplaats. In je lichaam betekent dat, dat de eiwitten worden opgeslagen als vetreserves. Een teveel aan eiwitten zorgt er dus niet voor dat je meer spieren krijgt, maar dat je mogelijk wel een hoger vetpercentage ontwikkelt. Daarom zijn dus ook veel bodybuilders die de hele dag door eiwitshakes, kwark, eieren en vlees eten niet mooi afgetraind, maar vooral erg dik en rond...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten