woensdag 3 juli 2013

Krachttraining, de beste beweegvorm om af te vallen?

Belangrijke begrippen

Vetmassa: Hoeveelheid opgeslagen vet in het lichaam, zowel onderhuids als tussen de organen. De vetmassa kan alleen verbruikt worden door de vetvrije massa.
Vetvrije massa: Alle overige massa van het lichaam. Dit beslaat alles van huid, organen, vaten, bloed tot hersenen en natuurlijk ook de spieren. 50-60% van je vetvrije massa is spiermassa.
Basisstofwisseling: Ook wel: basaalmetabolisme ofgrondstofwisseling. De energie die verbruikt wordt om je lichaam ‘in leven te houden’. Dit is dus de hoeveelheid energie die je lichaam verbruikt in totale rust. De basisstofwisseling is goed voor ongeveer 2/3 van je totale energieverbruik. 1/3 wordt verbruikt tijdens activiteiten.
Krachttraining is het belangrijkste onderdeel van elk beweegprogramma dat als doel heeft om vet te verbranden. Krachttraining verbetert de kwaliteit van de spiermassa en de spiermassa is een van de belangrijkste calorieënverslinders van ons lichaam. Het mooie van spiermassa is dat het trainbaar is. Hoe beter getraind, hoe meer energie de spiermassa zal verbruiken, ook als je die spiermassa niet gebruikt! Beter getrainde spieren kosten namelijk meer energie (calorieën) aan ‘onderhoud’. Je basisstofwisseling (basaalmetabolisme) gaat omhoog en dat is goed voor 2/3 van je totale energieverbruik.
Daar komt nog bij dat meer spiermassa bij cardio-training ook meer energie zal verbruiken. De effectiviteit van je conditietraining zal dus ook omhoog gaan. Let wel: het meeste effect boek je nog steeds met het aanpassen van je voeding!

Krijg ik dan opgepompte spierballen en dikke gespierde benen?

Heel veel vrouwen zijn bang dat ze van teveel (intensieve) krachttraining er uit zullen gaan zien als een bodybuild(st)er. Gelukkig is dat niet het geval. Ten eerste hebben vrouwen van nature te weinig testosteron om in afzienbare tijd spierballen te kweken. En zelfs mannen, met meer testosteron in hun bloed, moeten minimaal 5 keer per week, trouw een split bodybuilding schema volgen om in een jaar tijd een paar kilo spiermassa op te bouwen! Het is niet voor niks dat 50% van alle jongens die komen voor meer spiermassa het na 3 maanden opgeeft. Dit omdat ze ondanks hun fanatieke trainingsregime na 3 maanden nog steeds geen zichtbaar resultaat hebben geboekt.
Kort samengevat: spiermassa opbouwen gaat tergend langzaam. Vrouwen hebben van nature geen aanleg om grote spiermassa te kweken en dat gebeurt zeker niet van een keer of 3 in de week intensieve krachttraining. Wat je wel bereikt is een betere spierkwaliteit met een hoger energieverbruik en als je vet wilt verbranden, is dat nu precies wat je nodig hebt als je af wil vallen…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten